Adresa: Na Haldě 110, Kolín

E-mail: kuprova.h@seznam.cz

Telefon: +420 608 980 728

loader

Naučte se samy líčit, budete mít ze sebe radost!

Obecně platný recept na líčení kteréhokoliv obličeje a pro kteroukoliv příležitost neexistuje. Každá žena má být nalíčena a upravena tak, aby to bylo v souladu s její osobností a výsledkem byl přirozený, ne příliš nápadný make-up, který plní nejdůležitější cíl kosmetiky: zvýrazní to, co je pěkné a dle možností zakrývá to, co působí rušivě. Každá z nás by se proto měla naučit, jaké líčení a jaká úprava jí sluší a jak se může líčit rozdílnými způsoby podle různých příležitostí

Základní postupy líčení

(Několik obecných pravidel k dokonalému vzhledu)

Obočí

Přirozený tvar obočí nad módou minulých let stále vítězí. Správně upravené obočí zvýrazní pohled, oči omládnou a jsou otevřenější. Úpravou obočí lze změnit i výraz obličeje. Barva obočí je většinou shodná s barvou vlasů. V kosmetických salonech si můžeme příliš světlé obočí dát obarvit a upravit do tvaru, který podtrhne naši krásu.

Oční a podkladový krém

Na důkladně očištěnou pleť naneseme nejprve oční a potom podkladový krém, který konečky prstů jemně rozetřeme a vklepáme do pokožky, Přebytečný krém odsajeme papírovým ubrouskem. Použijeme krém, který máme pro běžné denní ošetření.

Tónovací přípravky – hry světla a stínu

Na pleti důkladně rozetřeme do ztracena barevný tónovací přípravek, který se nejvíce podobá přirozené barvě naši pleti. Může být buď o tón světlejší, nebo tmavší. Nejvýhodnější je, obstaráme-li si světlejší i tmavší odstín tónovacího přípravku. To nám umožní pomocí světla a stínu upravit tvář tak, aby vypadala co nejpřitažlivěji. Pomocí světla a stínu můžeme modelovat například propadlé tváře, větší nos, nebo také příliš široký obličej. Opticky můžeme udělat obličej štíhlejší nebo naopak plnější. Zkrátka zesvětlíme to, co chceme zdůraznit a ztmavíme to, co chceme utlumit. Bylo by správné, abychom si tónovací přípravek nanesli též na krk a částečně dekolt, ale záleží, co si oblékneme, aby se oblečení neušpinilo. Tónovací krém nanášíme buď konečky prstů, nebo houbičkou.

Kruhy pod očima

Kruhy pod očima, případně jizvičky, nebo jiné drobné nedokonalosti pleti zakryjeme přípravkem o jeden stupeň světlejším, než je ten, který použijeme na ostatní části obličeje.

Pudr

Celou tvář důkladně a jemně přepudrujeme pudrem, který se barevně příliš neliší od tónu naší pleti. Pudr nanášíme štětcem nebo chomáčkem vaty.

Líčení očí

Nejprve si učešeme obočí kartáčkem od kořene nosu směrem ke spánku, není-li dostatečně výrazné, překreslíme tužkou na obočí v barvě, která odpovídá typu, Vybereme vhodné oční stíny, pro denní líčení tlumenější a jemnější odstíny, pro večerní použijeme výraznější (kovové, zlatavé, stříbrné). Můžeme použít i několik odstínů očních líčidel. Oční stíny nanášíme tak, aby okraje barvy byly rozetřeny co nejjemněji štětečkem, nebo houbičkovým aplikátorem. Po nanesení očních stínů můžeme nanést oční linky – dnes opět velmi módní. Nakonec nalíčíme řasy, které opticky nejvíce zvětšují oko. Ta žena, která má krátké a nepříliš výrazné řasy, může podstoupit dnes velmi vyhledávanou metodu prodlužování a zahušťování řas.

Rty

Konturovací tužkou vyznačíme kontury rtů a potom je dokonale vyplníme rtěnkou. Nakonec můžeme do středu rtu přidat trochu lesku, rty pak budou působit plnějším dojmem. Rty tvarově krásné líčíme v původním tvaru. Rty úzké se snažíme líčením zvětšit, velké rty zmenšit. Rtěnku nanášíme speciálním štětečkem, který má být plochý a tužší

Růž na tváře

Při správném nanesení je hotovým zázrakem. Pleť působí mladším a svěžím dojmem. Správně nanesená růž na tváři má být nenápadná a přece s její pomocí můžeme opticky korigovat rysy tváře. Růž na tváře nanášíme většinou pomocí štětce. Vždy musíme dbát o sladění s barvou rtěnky.

Nebojte se líčení

Ženy všech věkových kategorií se často nelíčí proto, že si nejsou jisté výsledkem. Obávají se, aby líčením něco ještě nepokazily, a najdou si vždy důvod, proč je to pro ně zbytečné, i když by možná chtěly být alespoň občas hezky nalíčené a udělat příznivý dojem. Pokud je to váš případ, zbavte se obav a zkuste to. V začátcích vám může pomoci kosmetička a budete mít samy ze sebe hezký pocit – něco nového se naučíte a ještě budete pro okolí přitažlivější.   

Příjemné letní dny přeje: Hana Kuprová

Tento článek vyšel v kutnohorském týdeníku Tep dne 18. srpna 2008